Before Night Falls
2000

Before Night Falls is een dramafilm uit 2000, geregisseerd door Julian Schnabel. Het scenario is geschreven door Schnabel, Cunningham O'Keefe en Lázaro Gómez Carriles. De hoofdrollen worden vertolkt door Javier Bardem, die genomineerd was voor een Academy Award voor beste acteur, Olivier Martinez, Andrea Di Stefano, Santiago Magill, Johnny Depp en Michael Wincott.

Before Night Falls is gebaseerd op de autobiografie met dezelfde naam, geschreven door de Cubaanse dichter en romanschrijver Reinaldo Arenas. In de film is Arenas, die openlijk homoseksueel was, geboren in Oriente in 1943 en is opgevoed door zijn alleenstaande moeder en haar ouders, die snel de hele familie verhuisde naar Holguín. Nadat hij verhuisd is naar Havana in de jaren zestig om zijn studie te vervolgen, begint Reinaldo zijn ambities te ontdekken, tegelijk met zijn seksualiteit.

Na het verkrijgen van een eervolle vermelding in een schrijfwedstrijd wordt Arenas een kans aangeboden zijn werk te publiceren. Door zijn werk en vriendschappen met andere homoseksuele mannen (zoals Pepe Malas en Thomas Diego) slaagt Arenas erin zichzelf te vinden.

Het politieke klimaat in Cuba begint gevaarlijk te worden, en in de vroege jaren zeventig wordt Arenas gearresteerd voor het seksueel aanvallen van minderjarigen, en voor het uitgeven van zijn werk zonder toestemming. In het volgende decennium wordt Arenas een aantal keer vrijgelaten en weer opgepakt, wegens het proberen en het falen om het land uit te komen.

Before Night Falls
Julian Schnabel
homo
drama