Oranges Are Not the Only Fruit (tv-serie)
1990

Het eerste deel van Oranges Are Not the Only Fruit werd vertoond op 10 januari 1990. Het driedelige drama is geschreven door Jeanette Winterson, naar haar autobiografische roman. Het vertelde het verhaal van Jess - een geadopteerd kind dat is opgegroeid in een streng Pinkstergezin - die haar opvoeding afwijst als ze zich realiseert dat ze lesbisch is.

Jess werd gespeeld door Charlotte Coleman, met Emily Aston als jonge Jess. De rol van Jess' fanatieke moeder werd ingenomen door Geraldine McEwan in een torenhoge uitvoering die haar een BAFTA voor beste actrice opleverde. Het programma won ook de BAFTA voor Beste Drama en een andere voor Film Sound. Het succes leidde tot een vroege herhaling.

Winterson's bewerking werd geregisseerd door Beeban Kidron en geproduceerd door Phillippa Giles. Het had een meer rechttoe rechtaan verhaal dan de roman, met als doel het publiek naar zich toe te trekken zonder op enigerlei wijze de boodschap van het boek in gevaar te brengen. In de inleiding van het gepubliceerde script zei Winterson dat ze "de deugden van het huis, de macht van de kerk en de veronderstelde normaliteit van heteroseksualiteit" wilde uitdagen.

Oranges Are Not the Only Fruit staat nog steeds als een krachtig coming of age-drama. In 2010 werd het door de uitgeroepen Guardian tot de achtste beste televisiedramaserie aller tijden.

Tv-serie: 2 dvd's

Oranges Are Not the Only Fruit
Beeban Kidron
lesbisch
coming-out