Hannah Free
2009

Hannah Free is een Amerikaanse lesbische romantische film uit 2009, aangepast Claudia Allen en met in de hoofdrollen Sharon Gless , Maureen Gallagher, Kelli Strickland, Ann Hagemann, Taylor Miller en Jax Jackson.

De 70-jarige Hannah bevindt zich voornamelijk in een verpleeghuis en wordt gescheiden gehouden van haar levenslange vriend en minnaar Rachel, van wie niet wordt verwacht dat ze uit haar coma zal komen. De verpleegsters volgen de bevelen op van Rachels dochter Marge, die beweert dat haar moeder van streek zou zijn door een bezoek van Hannah.

Terwijl Hannah's hart breekt bij de gedachte dat ze geen afscheid kan nemen, zitten haar gedachten vol herinneringen aan hun leven samen en krijgt ze regelmatig bezoek van een jongere, geestige Rachel. Hannah ziet, hoort en ervaart haar, maar voor iedereen lijkt Hannah tegen zichzelf te praten. Gefrustreerd door het gevoel een gevangene te zijn, moppert Hannah, smeekt ze om Rachel te zien en schrijft ze in haar dagboek. Geleidelijk komt het achtergrondverhaal naar voren.

Hannah ging gemakkelijk over van tomboy naar openlijk homoseksueel, terwijl Rachel toegaf aan maatschappelijke verwachtingen, trouwde, een tweeling opvoedde en het grootste deel van haar leven met één voet in de kast bleef staan, ook al wist iedereen van haar relatie met Hannah. Rachel heeft Michigan nooit verlaten, maar Hannah bracht tijd door in Alaska, Zuid-Amerika, en tijdens de Tweede Wereldoorlog, gestationeerd in New Mexico als een WAC. Ze had affaires met andere vrouwen tijdens haar reizen en ze bleven goede vrienden, maar Rachel was altijd haar ware liefde. Er zijn veel flashbacks die Hannah en Rachel laten zien in vele aspecten van hun relatie: verliefd zijn, vrijen en ruzie maken.

In het verpleeghuis heeft Hannah te maken met de vervelende maar goedbedoelende medewerkers, een verbijsterde bewoner, een gemene evangelist en een al even gemene Marge. De komst van de 21-jarige Greta dient als een katalysator om Hannah uit bed en Rachels kamer te krijgen. Greta doet zich voor als een willekeurige student die een interview doet voor de klas, maar blijkt Rachels biologische achterkleindochter te zijn, die Hannah pas als jong kind had ontmoet. Greta heeft een gecompliceerde relatie met haar grootmoeder, Marge, die Hannah nooit echt heeft geaccepteerd als een belangrijke moederfiguur. Greta, een jonge lesbienne, zet zich volledig in voor de rechten van Hannah en Rachel en maakt plannen om het gezin bij elkaar te brengen.

In een emotionele slotscène ligt Rachel in coma, terwijl Hannah, Marge en Greta hun meningsverschillen uitpraten. Samen nemen ze afscheid van Rachel en laten ze haar liefdevol vrij.

Hannah Free
Wendy Jo Carlton
lesbisch
romantiek