Brokeback Mountain
2005
Een op zichzelf staande editie van Annie Proulx' geliefde verhaal 'Brokeback Mountain' (in de collectie Close Range)' de basis voor de grote film geregisseerd door Ang Lee, met in de hoofdrollen Jake Gyllenhaal en Heath Ledger, scenario van Larry McMurtry en Diana Ossana.

Annie Proulx heeft enkele van de meest originele en briljante korte verhalen in de hedendaagse literatuur geschreven, en voor veel lezers en recensenten is 'Brokeback Mountain' haar meesterwerk.

Ennis del Mar en Jack Twist, twee boerenknechten, komen samen als ze op een zomer als schaapherder en kampeerder werken op een heuvelrug boven de boomgrens. In het begin, het delen van een geïsoleerde tent, is de aantrekkingskracht ongedwongen, onvermijdelijk, maar iets diepers overvalt hen die zomer.

Beide mannen werken hard, trouwen en krijgen kinderen, want dat is wat cowboys doen. Maar in de loop van vele jaren en frequente scheidingen wordt deze relatie het belangrijkste in hun leven, en ze doen er alles aan om het te behouden.

De New Yorker won de National Magazine Award for Fiction voor de publicatie van 'Brokeback Mountain', en het verhaal werd opgenomen in Prize Stories 1998: The O. Henry Awards. In prachtig en beklijvend proza ​​belicht Proulx de moeilijke, gevaarlijke affaire tussen twee cowboys die alles overleven behalve de gewelddadige onverdraagzaamheid van de wereld.
 
Brokeback Mountain
Ang Lee
homo
romantiek