The Color Purple
1985

The Color Purple is een Amerikaanse dramafilm van Steven Spielberg uit 1985. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker, dat met de Pulitzer-prijs bekroond werd. De film werd genomineerd voor elf Oscars, maar verzilverde hier geen van. Whoopi Goldberg won wel een Golden Globe voor haar hoofdrol.

Het verhaal speelt zich af in Georgia in 1909.

Celie is jarenlang misbruikt door haar stiefvader en heeft op jeugdige leeftijd zelf al twee kinderen op de wereld gezet, die ze allebei heeft moeten afstaan. Haar grote droom is natuurlijk om haar kinderen, die in Afrika zouden wonen, terug te zien. Als ze veertien is, wordt ze uitgehuwelijkt aan Albert, die haar als een slaaf ziet en alleen maar misbruik van haar maakt. Alberts maîtresse, Shug Avery, zorgt er samen met Sofia voor dat Celie zich tegen hem kan verweren.

Noot: "The Color Purple is a lesbian novel. Alice Walker left no ambiguities about the romance between Celie and Shug Avery. There is love, tenderness, and care between these two characters – which stand out all the more because this book is set in a society where Black women are often denied all three. And there is passion. Celie and Shug’s relationship is intensely sexual."

The Color Purple
Steven Spielberg
lesbisch
drama