Arabian Nights
1972

De film is een bewerking van de oude Arabische bloemlezing The Book of One Thousand and One Nights , beter bekend als The Arabian Nights . Het is de laatste van Pasolini's "Trilogy of Life", die begon met The Decameron en vervolgde met The Canterbury Tales . De hoofdrol werd gespeeld door de jonge Franco Merli die voor deze film werd ontdekt door Pasolini. De film is een bewerking van verschillende verhalen uit de originele collectie, maar ze worden niet in de juiste volgorde gepresenteerd en zonder het raamverhaal van Scheherazade , Dunyazad en King Shahriyar.

De film bevat een overvloed aan naaktheid , seks en slapstick- humor. Het behoudt de erotiek en het verhaal binnen een verhaalstructuur van Arabian Nights en wordt "misschien wel de beste en zeker de meest intelligente" van de filmaanpassingen van Arabian Nights genoemd.

Het hoofdverhaal gaat over een onschuldige jongeman, Nur-e-Din ( Franco Merli ), die verliefd wordt op een mooie slavin , Zumurrud ( Ines Pellegrini ), die hem als haar meester heeft uitgekozen. Nadat een dwaze fout van hem ertoe heeft geleid dat ze wordt ontvoerd , gaat hij op zoek naar haar. Ondertussen slaagt Zumurrud erin om te ontsnappen en, vermomd als een man, komt ze naar een ver weg koninkrijk waar ze koning wordt. Diverse andere reizigers vertellen over hun eigen tragische en romantische ervaringen, waaronder een jonge man die op zijn trouwdag in vervoering raakt door een mysterieuze vrouw en een man die vastbesloten is een vrouw te bevrijden van een demon ( Franco Citti​ Met elkaar verweven zijn Nur-e-Din's voortdurende zoektocht naar Zumurrud en zijn (meestal erotische) avonturen. Uiteindelijk komt hij aan in het verre koninkrijk en wordt hij herenigd met Zumurrud.

Arabian Nights
Pier Paolo Pasolini
homo
drama